Forum Małaszewicze Strona Główna Małaszewicze
Pogaduchy mieszkańców i nie tylko
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

dla smakoszy KAWY :)
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Małaszewicze Strona Główna -> O wszystkim i o niczym
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Asgaroth
Nowicjusz
Nowicjusz



Dołączył: 21 Maj 2006
Posty: 37
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: m-cze

PostWysłany: Nie 15:14, 21 Maj 2006    Temat postu: dla smakoszy KAWY :)

Kawa jest wielką potęgą w mym życiu; Obserwowałem jej efekty na ogromną skalę. Kawa rozpala twe wnętrzności. Wielu twierdzi, że kawa inspiruje ich, lecz, jak powszechnie wiadomo, ludzi nudnych uczyni jedynie nudniejszymi.
Kawa wprawia krew w ruch i pobudza mięśnie; Przyspiesza procesy trawienne, przepędza sen i daje możność nieco dłuższego jeszcze gimnastykowania naszych intelektów.
Kawa oddziałuje na przeponę i na sploty żołądka, skąd sięga mózgu ledwie odczuwalnymi radiacjami wymykającymi się ścisłej analizie; Oprócz tego, można przypuszczać, że nasz główny strumień nerwowy przewodzi elektryczność emitowaną przez kawę podczas jej picia. Moc kawy zmienia się wraz z upływem czasu. „Kawa”, jak powiedział mi Rossini, „To przygoda na piętnaście czy dwadzieścia dni; Akuratny okres do napisania opery”. To prawda. Lecz można zwiększyć długość czasu, w trakcie którego człowiek może rozkoszować się dobrodziejstwami kawy.
Na moment- tydzień czy dwa co najwyżej- uzyskać możesz właściwy poziom stymulacji pijając wpierw jedną, następnie dwie filiżanki kawy parzonej z ziarn miażdżonych z sukcesywnie wzrastającą siłą, naciągających w gorącej wodzie. Przez kolejny tydzień, zmniejszając ilość używanej wody, jeszcze dokładniej sproszkowując kawę i zalewając fusy zimną wodą, możesz nadal czerpać tę samą intelektualną moc.
Gdy zaparzyłeś już najdrobniejszy miał w najmniejszej możliwej ilości wody, podwajasz przyjmowaną dawkę, wypijając dwie filiżanki naraz; Szczególnie żwawe jednostki podołać mogą trzem filiżankom jednocześnie. Wedle tego samego schematu człek może dalej pracować przez kolejnych kilka dni.
W końcu, odkryłem straszliwą, cokolwiek brutalną metodę, którą polecam jedynie wyjątkowo krzepkim ludziom. To kwestia wybornie rozdrobnionej, gęstej kawy, zimnej i bezwodnej, spożywanej na próżny żołądek. Kawa ta wpada do twego żołądka, którego aksamitne wnętrze upstrzone jest arrasami przyssawek i kubeczków. Nie znajdując niczego innego wewnątrz, kawa zaczyna atakować te delikatne i kruche wyściółki; Zachowując się niczym pokarm domaga się trawiennych soków; Ściska i skręca żołądek w ich oczekiwaniu, błagając tak jak Pytia błaga swojego boga; Bezwzględnie dręczy przepiękne powłoki niczym furman kiełznający kuce; Sploty zaogniają się; Iskry wzlatują aż do mózgu. Od tej chwili wszystko jest pobudzone. Pomysły prędko wymaszerowują niczym bataliony wspaniałej armii na pole legendarnej bitwy, rozgorzewa walka. Wspomnienia szarżują z wysoko uniesionymi proporcami; Kawaleria metafor rozwija swe szyki we wspaniałym galopie; Artyleria logiki wyrusza z klekoczącymi taborami; Na rozkaz wyobraźni strzelcy wyborowi mierzą i dają ognia; Kształty, formy i postaci strzegą tyłów; Papier pokrywa się atramentem- gdyż nocna praca rozpoczyna i kończy się potokami czarnego płynu.
Poleciłem tę metodę picia kawy przyjacielowi, który bezwarunkowo chciał dokończyć pracę przyrzeczoną nazajutrz; Zdało mu się, że został otruty i padł do łóżka. Był wysoki, szczupły i włosy mu rzedły; Miał też najwyraźniej żołądek z papier-mâché. Była to dla mnie porażka w obserwacji .
Stan w jaki wprawia kawa pita na pusty żołądek z uwzględnieniem tychże nakazów, wywołuje pewien rodzaj ożywienia, który zdać się może gniewem: głos staje się podniesiony, gesty sugerują chorobliwą niecierpliwość; Człek chce, by wszystko przychodziło z prędkością myśli; Staje się obcesowy, drażliwy o byle co. Człowiek zakłada, że wszyscy są równie bystrzy. Osobnik z charakterem musi natenczas unikać spotkań towarzyskich. Odkryłem tenże niezwykły stan poprzez serię przypadków, które sprawiły, że utraciłem, bez żadnego wysiłku, odczuwaną rozkosz. Przyjaciele doświadczyli moich kłótni o wszystko, mych tyrad o przeogromnej perfidii. Następnego dnia uznałem swe występki i dociekaliśmy przyczyn. Przyjaciele moi to najwyborniejsi mędrcy, więc prędko odkryliśmy istotę problemu: Kawa żądała swojej ofiary.

„Rozkosze i Cierpienia Kawosza”
Honoriusz Balzak


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Asgaroth
Nowicjusz
Nowicjusz



Dołączył: 21 Maj 2006
Posty: 37
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: m-cze

PostWysłany: Pią 22:52, 26 Maj 2006    Temat postu:

Kawa po japońsku.

Można się kąpać w piasku, błocie, flakach, to czemu nie w palonej kawie?
Japonki twierdzą, te które na to stać, że kąpiel taka bardzo uzdrawia.
W każdym razie przesyca aromatem i pewnie się potem dobrze parzy.
Kawa musi być świeżo palona, ale ostudzona!
Nie wolno tarzać się w 'nesce' lub 'ince' - grozi śmiertelne odwodnienie i zamiana w czarną, skamieniałą bryłę!



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Asgaroth
Nowicjusz
Nowicjusz



Dołączył: 21 Maj 2006
Posty: 37
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: m-cze

PostWysłany: Pią 22:55, 26 Maj 2006    Temat postu:

Piranie a kawa w stylu Tapajoz.

Wprawdzie kawa, jaką piją od setek lat Indianie z plemienia Tapajoz w dorzeczu Amazonki nie ma nic wspólnego z naszą kawą w sensie botanicznym, to w sensie gastronomicznym jest to zwykła kawa, nieco egzotyczna, i znacznie mocniejsza. Napój ten, zwany w Ameryce Południowej guaraná, wyrabiany jest z nasion rośliny o nazwie Paullinia cupana, długiego, zdrewniałego pnącza (rodz. Sapindaceae), przypominającego winorośl. Nasiona guarany, bardzo twarde, są trzykrotnie bogatsze w kafeinę niż kawa. Ale używa się i handluje guaraną w postaci czarnych, bardzo twardych laseczek czy patyków. Procedura wytwarzania i spożywania guarany jest zupełnie inna niż kawy. Najpierw nasiona proszkuje się, a że w warunkach Amazonii jest to materiał nietrwały, łatwo atakowany przez pleśnie, proszek ten zaprawia się jakimś koagulantem, formuje w kiełbaski i suszy. W tej postaci nie szkodzi im nawet zamoczenie i tak są zabierane w drogę, a także sprzedawane. Ale laseczki guarany od razu kupuje się ze .. szczękami piranii. Najlepsze są szczęki piraracu, najokazalszej piranii Amazonii.
Po co komu szczęki piranii do picia kawy? A no, sprawa jest prosta. Indianie Amazonii nie znali metalurgii, nie dysponowali żadnymi narzędziami metalowymi. A laseczki guarany, bardzo twarde, trzeba przed przygotowaniem napoju uskrobać i jako proszek wsypać do wody. Pije się zawiesinę proszku guarany uskrobanego szczękami piranii jak bardzo ostrym i sprawnym pilnikiem.
I ta dziwna współpraca amazońskiego pnącza z technologią opartą na uzębieniu piranii utrzymywała przez wiele lat portugalski handel diamentami. Indianie Tapajoz, jako niewolnicy portugalscy, wędrowali między statkami portugalskimi a Diamantiną, ośrodkiem diamentowym daleko ponad kataraktami Amazonki. Niezwykle forsowna trasa była do pokonania tylko przy użyciu guarany jako od dawna znanego Indianom stymulanta.
Obecnie guarana znajduje się w handlu zarówno w postaci laseczek jak i gotowego, orzeźwiającego napoju.[/b]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Asgaroth
Nowicjusz
Nowicjusz



Dołączył: 21 Maj 2006
Posty: 37
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: m-cze

PostWysłany: Pią 23:01, 26 Maj 2006    Temat postu:

Parowóz na kawę.

Parowozy, kolosy powoli wypierane z torów przez lokomotywy spalinowe i elektryczne, miały olbrzymie kotły wypełnione wodą, ogrzewane paleniskiem jak z obrazów Boscha. Machina nie była wybredna co do paliwa, szła na węgiel, ale i drzewo też było dobre, a właściwie wszystko, co się paliło.
W roku 1929, kiedy produkcja węgla spadła w wyniku krachu ekonomicznego a Brazylia miała olbrzymie zasoby kawy, z którą nie było wiadomo co zrobić, ktoś wpadł na pomysł używania kawy jako paliwa do parowozów. Lokomotywy nie narzekały, po kraju roznosił się miły zapach kawy, trochę tylko ubarwiony swędem smoły, bo smołą na wszelki wypadek skrapiano kawę, żeby obsługa nie brała ziarna do domu na prywatny użytek i handel pokątny.
Proste maszyny mają tę zaletę, że nie są tak wybredne i delikatne.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
SuX
Administrator
Administrator



Dołączył: 10 Kwi 2006
Posty: 110
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 8:00, 27 Maj 2006    Temat postu:

Kawa a zdrowie
Kofeina może spowodować nieznaczne zmniejszenie szansy na zajście w ciążę, jednak nie powoduje niepłodności, ani nie opóźnia poczęcia. Nie powoduje też przyjścia na świat dziecka o mniejszej wadze niż przeciętna. Według badań, kobieta w ciąży może pić dziennie około dwóch filiżanek kawy bez szkody dla zdrowia swojego lub płodu. Częste stosowanie może prowadzić do niedoboru magnezu.

Kawa nie powoduje nowotworów, ani nie pogłębia osteoporozy.

Badania wskazują natomiast, że działa korzystnie na niektóre dolegliwości: marskość wątroby (wg badań opublikowanych przez "Annals of Epidemiology"), chorobę Parkinsona (wg badań U.S. Department of Veterans Affairs w Honolulu).

Wpływa korzystnie na trawienie i krążenie, dotlenia organizm. Jest moczopędna, dlatego pomaga wypłukiwać z organizmu szkodliwe substancje.

Kawa nie jest natomiast zalecana osobom z zaburzeniami psychicznymi i problemami emocjonalnymi, ponieważ może powodować obniżenie nastroju. Może zwiększać tętno, a przez to prowadzić do chwilowego podniesienia ciśnienia krwi, niemniej badania nie wykazały istotnej zależności pomiędzy ilością spożywanej kawy, a prawdopodobieństwem występowania nadciśnienia tętniczego (patrz "Najczęstsze pytania" na stronie Polskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego).

Ciekawostki

Na świecie istnieje wiele gatunków kawy, ale jednym z najbardziej wyjątkowych jest kawa Luwak (Kopi Luwak). Jest to najdroższa kawa świata, której kilogram kosztuje 400 dolarów. Ziarna wydobywa się z odchodów indonezyjskiego łaskuna muzanga (Paradoxurus hermaphroditus) z rodziny łaszowatych, który zjada tylko najlepsze owoce kawy. Po częściowym nadtrawieniu w żołądku zwierzęcia kawa traci gorzki smak i zyskuje lepszy aromat. Po wyprażeniu trafia głównie na stoły Kalifornijczyków.

Fotka indonezyjskiego Paradoxurus hermaphroditus Laughing




Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Asgaroth
Nowicjusz
Nowicjusz



Dołączył: 21 Maj 2006
Posty: 37
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: m-cze

PostWysłany: Śro 23:50, 31 Maj 2006    Temat postu:

Przepisy na dobrą kawę
[link widoczny dla zalogowanych]
Irish Coffee
• 1 łyżka cukru
• 4 łyżki whisky
• 2 łyżki bitej śmietany

Cukier przesmażyć - zrobić karmel, zalać whisky, wymieszać, przelać do filiżanki, zalać goracą, mocną kawą, wymieszać i przykryć bitą smietaną


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
baba_na_rowerze
Maniak postów
Maniak postów



Dołączył: 31 Maj 2006
Posty: 83
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Małaszewicze

PostWysłany: Śro 14:43, 07 Cze 2006    Temat postu:

Mmmm przepis wyśmienity....
Strzeliłem sobie jedną i naprawde jest o wiele leprza niż normalna zwykła kawa:)
Dzięki i więcej takich ciekawych przepisów Very HappyVery Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Asgaroth
Nowicjusz
Nowicjusz



Dołączył: 21 Maj 2006
Posty: 37
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: m-cze

PostWysłany: Śro 23:11, 07 Cze 2006    Temat postu:

skoro smakowało to tym razem:

Kawa po cesarsku

• 1 żółtko
• 1 łyżka miodu
• 2 łyżki koniaku
• 2 łyżki słodkiej śmietanki

Wszystko zmiksować i zalać mocną, goracą kawą.

smacznego


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Asgaroth
Nowicjusz
Nowicjusz



Dołączył: 21 Maj 2006
Posty: 37
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: m-cze

PostWysłany: Śro 23:19, 07 Cze 2006    Temat postu:

bajeczka na dobranoc Shocked

"Dawno, dawno temu było sobie ziarenko kawy, które żyło w maleńkiej, ubogiej wiosce. Było jednak szczęśliwe, bo miało wielką, kochającą rodzinę. I cały czas urządzali przyjęcia.
Każdego ranka małe ziarenko wstawało o świcie, przed szkołą, aby pisać wiersze o wschodzącym słońcu.
Pewnego dnia ziarnko zauważyło, że pisze ten sam wiersz od pięciu lat. Postanowiło ruszyć w drogę i obejrzeć wschody słońca w innych okolicznościach przyrody. Powędrowało więc do miasta.
Ziarenko wynajęło maleńkie mieszkanko. Codzień dojeżało do do pracy osinobusem. Po pewnym czasie zapomniało o wschodzącym słońcu. Praca stawała się coraz cięższa i cięższa. Miasto powoli męłło je w swych trybach.
Małe ziarenko tyrało coraz bardziej. Było przygnębione. Czuło, że jego zycie prowadzi do nikąd. Nie mogło wrócić do domu, bo bało się, że inne ziarna będą się z niego śmiać.
Umówiło się więc na rozmowę z kierownikiem. Małe ziarenko kawy poprosilo o podwyżkę. Chciało pracy mającej jakiś sens. Kierownik spojrzał na ziarenko i i powiedział, ze dostrzega w nim potencjał, który nie powinien się zmarnować. Kierownik pochwycił ziarenko kawy, zmielił je i polał calusieńkie wrzątkiem. W ten sposób ziarenko zmieniło się w filiżankę wybornej kawy, którą kierownik spożył z dodatkiem cukru i śmietanki".

by Eisbjorn


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Asgaroth
Nowicjusz
Nowicjusz



Dołączył: 21 Maj 2006
Posty: 37
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: m-cze

PostWysłany: Czw 22:09, 08 Cze 2006    Temat postu:

dwa kolejne przepisy

Latte z Wanilią

1-2 łyżeczki kawy zalać gorącą wodą oraz przegotowanym mlekiem w równych proporcjach, w zależności od preferencji smakowych dodać 1-3 łyżeczki syropu waniliowego. Kawę można ozdobić bitą śmietaną i oprószyć cynamonem.


Kawa Migdałowa

1-2 łyżeczki kawy zalać gorącą wodą, dodać 1-3 łyżeczki syropu amaretto


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
baba_na_rowerze
Maniak postów
Maniak postów



Dołączył: 31 Maj 2006
Posty: 83
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Małaszewicze

PostWysłany: Pią 18:05, 09 Cze 2006    Temat postu:

Niestety nie znalazłem w Małaszewiczach syropu amaretto Razz
A inteligętne panie ekspediętki wysłały mnie do apteki po syrop RazzRazz hehe
Ale ostatnio odkrylem w sobie talent gastronomiszny i zrobilem tą kawę (latte z wanilią) nawet mi posmakowała, ale bez śmietany i cynamonu jest lepsza.
dzięki za przepisy Very Happy
niedługo zostanę kawomanem Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Asgaroth
Nowicjusz
Nowicjusz



Dołączył: 21 Maj 2006
Posty: 37
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: m-cze

PostWysłany: Pią 22:20, 09 Cze 2006    Temat postu:

oba syropki dostępne są w zestawie z kawą Jacobs Cronat Gold rozpuszczalną duży słoik 200g w cenie około 27 zeta widziany w sklepie w socjalnym Wink

[link widoczny dla zalogowanych]

i jeszcze
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Asgaroth
Nowicjusz
Nowicjusz



Dołączył: 21 Maj 2006
Posty: 37
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: m-cze

PostWysłany: Nie 23:21, 11 Cze 2006    Temat postu:

Firma Bio-Active słynąca do tej pory z produkowania herbat Pu Erh Bio Active po raz kolejny okazała się nie do pobicia! Jako pierwsza na rynku wprowadziła pyszną, stuprocentową kawę arabika z dodatkami funkcjonalnymi

Functional Café, z l-karnityną i magnezem, wspomaga odchudzanie, 200g
Functional Café jest kawą mieloną najwyższej jakości pochodzącą z serca Afryki. Legenda głosi, że kawę odkryli mnisi w Etiopii, którzy przygotowywali wywar z owoców kawy, aby móc spędzać długie nocne godziny na modlitwach. Tak powstały pierwsze plantacje kawy. Functional Café to powrót do źródeł. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza gorącemu, afrykańskiemu słońcu, w którym dojrzewają owoce. Zawiera 100% świeżo palonej kawy Arabika z głębi czarnego lądu, co gwarantuje niezwykłe doznania smakowe i zapachowe. Kawa wpływa pozytywnie na nasz organizm dzięki dużej ilości przeciwutleniaczy, którym przypisuje się zdolność zmniejszania możliwości wystąpienia chorób serca. Dlatego może być uważana za składnik zdrowej diety pod warunkiem, że pije się ją z umiarem. Picie kawy może ponadto hamować wzrost stężenia glukozy po posiłku i zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy typu II. Functional Café dodatkowo wzbogacona została o naturalne składniki, dzięki którym możemy dbać o zdrowie delektując się jednocześnie doskonałym smakiem kawy.

[link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Asgaroth dnia Śro 23:23, 03 Paź 2007, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Asgaroth
Nowicjusz
Nowicjusz



Dołączył: 21 Maj 2006
Posty: 37
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: m-cze

PostWysłany: Sob 23:08, 24 Cze 2006    Temat postu:

Ciekawostki o kawie i nie tylko

Uprawa kawy
-Ojczyzną kawy jest Etiopia. Po dziś dzień krzewy kawowca rosną tam dziko.
-Kawa jest jedną z niewielu roślin, które mogą jednocześnie kwitnąć i owocować.
-Warunki w jakich dojrzewają kawowce, takie jak temperatura, gleba, wysokość upraw, ilość deszczu czy słońca mają istotny wpływ na smak kawowego naparu.
-Brazylia, największy producent kawy na świecie dostarcza jedną trzecią tego surowca.
-Ponad 5 milionów Brazylijczyków żyje z uprawy 3 miliardów drzewek kawowych.
-Kawa jest drugim, po ropie naftowej, światowym surowcem.
-Kawa jest uprawiana w blisko 50 krajach świata.
--------------------------------------------------------------------------------
Kawa i medycyna

-Kawa pomaga alergikom. Łagodzi objawy gorączki siennej i zapobiega ostrym reakcjom alergicznym.
-Prawdopodobieństwo ataków astmy jest mniejsze jeśli regularnie pijemy kawę.
-Mleko, jako dodatek do kawy, stało się popularne około 1680 roku, kiedy to francuski lekarz zalecał picia kawy z mlekiem jako lekarstwo.
--------------------------------------------------------------------------------
Historia

-Kantata o Kawie J.S. Bacha powstała w 1732 roku jako odpowiedź kompozytora na spór miedzy zwolennikami I przeciwnikami kawy. Bach był znany jako miłośnik kawy.
-Już podczas wojny secesyjnej żołnierzom rozdawano kawowe ziarna, w ramach racji żywnościowych.
-Czekolada dodawana jest do kawy w Europie od początku XVII wieku.
-Cukier, jako dodatek do kawy, zaczął być używany około 1715 roku na dworze Króla Ludwika XIV.
-Próżniowe paczki do kawy, które ułatwiają zatrzymanie aromatu ziaren zostały wynalezione w 1898.
-Café Procope to nazwa pierwszej francuskiej kawiarni, którą w 1689 roku otworzył Francois Procope.
-Balzac, sławny francuski pisarz, pił 40 filiżanek kawy dziennie, natomiast Voltaire, filozof i literat, ponoć nawet 50
-Dorothy Jones była pierwszą właścicielką kawiarni w Ameryce Północnej. W 1670 roku otrzymała licencję na sprzedaż kawy.
-Pierwsza pisemna wzmianka o zakupie kawy w Ameryce Północnej pochodzi z 1683 roku. Niejaki William Penn zapłacił $4,68 za funt kawy.
-Pierwsze kawiarnie powstały w Konstantynopolu. Nazywano je gahveh khaneh, co oznaczało "szkoły mądrości", ponieważ spotykali się w nich uczeni i pisarze.
-Jeszcze w XIX wieku jeśli tureckie kobiety nie otrzymywały od męża codziennie filiżanki kawy, mogły wystąpić o rozwód i .... najczęściej go otrzymywały.
-Beethoven - wielki miłośnik kawy - miał zwyczaj odliczania 60 ziarenek kawy, z których przygotowywano dla niego filiżankę aromatycznego napoju
-Pierwsza reklama kawy pojawiła się w 1651 roku
w Londynie.
-"Arabskie wino" - tak określano kawę, gdy po raz pierwszy pojawiła się w Europie - około 1615 roku.
-W 1716 roku weneccy właściciele kawiarni rozdawali ulotki sławiące zalety kawy. Była to zapewne pierwsza kampania reklamowa kawiarń.
-Już w 1763 roku działało w Wenecji ponad 200 kawiarń.
-Prototyp maszyny do kawy espresso został opracowany we Francji już w 1822 roku.
-Zawód Barista (osoba, która przygotowuje kawę) jest we Włoszech bardzo szanowany. Średni wiek włoskich baristas to 48 lat.
-Melitta Bentz wynalazła filtr do kawy w 1809 roku. Po prostu użyła kartki z zeszytu swojego syna.
-Jednym z pierwszych znanych wierszy o kawie to czterowersowy poemat napisany w Mekce w 1511 roku.
-Kawę zaczeto uprawiać w XIV wieku na półwyspie arabskim, niedaleko portu Mocha.
-Mrożona kawa w puszkach pojawiła się w Japonii już w 1945 roku.
--------------------------------------------------------------------------------
Inne

-Kawa, tak, jak wino ma swoich kiperów, którzy komponują kawowe mieszanki.
-Zielone kawowe ziarna mogą być przechowywane nawet 10 lat. Według znawców niektóre gatunki kawy stają się przez to lepsze.
-75% kawy sprzedanej w Polsce to kawa mielona. W Wielkiej Brytanii jedynie 10%.
-Kawa to najpopularniejszy napój świata. Co roku mieszkańcy Ziemi piją 400 miliardów filiżanek.
-Tradycyjne worki jutowe używane do przechowywania zielonej kawy mieszczą około 600,000 ziaren.
-Przy ocenie kawy zmysł węchu ma większe znaczenie niż zmysł smaku.
-Zapach kawy należy do najlepiej rozpoznawalnych zapachów na świecie.
-Skandynawowie piją najwięcej kawy na świecie - spożycie sięga 12-13 kg na mieszkańca rocznie.
-Palone ziarna kawy tracą swój aromat po około 2 tygodniach. Zmielona kawa traci aromat po godzinie, natomiast napar kawowy w ciągu kilkunastu minut.
-Japonia jest jednym z największych importerów kawy. W samym Tokio działa 10.000 kawiarni, nie licząc maszyn do kawy stojących na ulicach i w biurach.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Asgaroth
Nowicjusz
Nowicjusz



Dołączył: 21 Maj 2006
Posty: 37
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: m-cze

PostWysłany: Nie 16:46, 25 Cze 2006    Temat postu:

Wpływ kawy na organizm

POBUDZA UMYSŁ, POPRAWIA NASTRÓJ

Chętnie pijemy kawę, bo pobudza umysł i poprawia samopoczucie. Jeśli ktoś twierdzi, że bez porannej filiżanki kawy nie zacznie się uśmiechać, to zazwyczaj jest to prawdą.
"Kawa jest środkiem pobudzającym psychicznie. Nie jest to jakiś kolejny chwyt reklamowy producentów kawy, to fakt naukowy" - oznajmiła dr Judyta Wurtman z Instytutu Technologicznego w Massachusetts, zajmująca się wpływem żywności na psychikę.
Za to pobudzenie, "odpowiedzialna" jest kofeina, alkaloid zawarty w kawie. Kawa Arabika zawiera ok. 1,2% kofeiny, a kawa Robusta ok. 2,4%. Organizm wchłania kofeinę z przewodu pokarmowego już w kilkanaście minut po wypiciu kawy, a najsilniej działa w ciągu 3-4 godzin później. Kofeina działa szczególnie na układ nerwowy i przyspiesza procesy myślowe. Nie trzeba pić jednej kawy za drugą, aby utrzymać stan "pobudzenia", wystarczy 1 do 2 filiżanek. Przedawkowanie kofeiny może jednak wywołać skutek wręcz przeciwny - gonitwę myśli i niemożność koncentracji. Najnowsze badania naukowe, prowadzone w wielu krajach, wykazały że kofeina jest stymulatorem, który nie powoduje uwalniania się substancji pobudzających czynność mózgu, ale hamuje wpływ tych, które ograniczają jego pobudzenie. 2 man down


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Małaszewicze Strona Główna -> O wszystkim i o niczym Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin