Forum Małaszewicze Strona Główna Małaszewicze
Pogaduchy mieszkańców i nie tylko
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

dla smakoszy KAWY :)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Małaszewicze Strona Główna -> O wszystkim i o niczym
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Asgaroth
Nowicjusz
Nowicjusz



Dołączył: 21 Maj 2006
Posty: 37
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: m-cze

PostWysłany: Nie 17:08, 25 Cze 2006    Temat postu:

KAWA słowo pochodzenia arabsko-tureckiego.
Napój z prazonych a później zmielonych ziaren kawy uzyskiwanych z drzewek kawowca.
Roslina pochodzi z Afryki,uprawiana także w Ameryce Płd.
Napój z kawy pierwsi zaczeli sporządzac a XIV w. Araboowie.
Europejczycy 300 lat później Exclamation W Londynie pierwsza kawiarnia powstała w 1652,w Paryżu w 1672, w Wiedniu w 1683, założył ją Polak Kulczyński, korzystając z zapasów armii tureckiej po bitwie pod Wiedniem.
Do końca XVII w. kawę sprowadzano wyłącznie z Jemenu,ale w miarę rosnących potrzeb plantacje powstały na Cejlonie,w Indonezji,Indiach Zach. , w Brazylii.
KAWA zawdzięcza swoje orzeźwiające działanie kofeinie,której zawiera,zależnie od gatunku od 0,5 do 2%.
Kawa pobudza procesy kory mózgowej, zmniejszając znużenie, ale też zwiększa ciśnienie, powoduje zawroty głowy, bezsenność.
Za najlepszą kawę uchodzi Arabica uprawiana w Etiopii.Ma owoce podobne do wiśni, o kolorze naprzód zielonym,potem czerwonym a gdy dojrzeje szaroniebieskim,owoc zawiera jedno lub dwa nasiona-ziarna kawy.
Kawa po turecku-zmielona , zalana zimną wodą i zagotowana z cukrem.
Kawa po wiedeńsku-parzona w expresie,osobno gorąca śmietanka.
Kawę rozpuszczalną uzyskuje się poprzez odparowanie wody z rozpylonego naparu kawowego w strumieniu gorącego powietrza lub w procesie liofilizacji(z zamrożonego ekstraktu usuwa się wodę za pomocą pompy próżniowej)Druga metoda daje kawę o znacznie lepszym aromacie i smaku.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Asgaroth
Nowicjusz
Nowicjusz



Dołączył: 21 Maj 2006
Posty: 37
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: m-cze

PostWysłany: Czw 0:08, 04 Paź 2007    Temat postu:

HERBATA Very Happy -roślina uprawiana dla pączków i liści, z których prdukuje się herbatę na napar.
Ojczyzną herbaty są poludniowe Chiny,Birma i Wietnam.
Dwa podstawowe gatunki:chińska(krzew) i assam(drzewo).
Istnieją trzy podstawowe rodzaje suszonej herbaty:czarna-fermentowana,zielona-nie fermentowana i ulung,czerwona-częściowo fermentowana.
Herbaty czarne sortuje się zależnie od wielkości liści i ich stanu połamania:Flowery Pekoe-pączki,zawiązki liści i najdrobniejsze , Orange Pekoe-nieco większe całe liście pędu i Souchong Pekoe(broken)-trzecie lub czwarte listki.
W skład chemiczny herbaty wchodzi tanina,która daje naparowi cierpki smak i gasi pragnienie,także kofeina,działająca pobudzająco.
Herbata zawiera wiele polfenoli,cząstek niszczących wolne rodniki,dlatego przeciwdziała starzeniu,pomaga w zwalczaniu raka i chrób serca.
Herbata zjawiła się w Europie w początkach XVIIw.
Uprawę herbaty w Indiach zaczęto w 1834r.
Herbate w torebkach wkładanych do filiżanek wprowadził Tomasz Sullivan,hurtownik nowojorski,który wysyłał swoim klientom próbki herbaty w torebeczkach jedwabnych zamiast,jak dotychczas w blaszanych pudełkach,ilość w torebeczce wystarczała na zaparzenie filiżanki. Weedman


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Asgaroth
Nowicjusz
Nowicjusz



Dołączył: 21 Maj 2006
Posty: 37
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: m-cze

PostWysłany: Wto 0:00, 15 Sty 2008    Temat postu:

O co chodzi w tej kawie ?
Aromat kawy to przede wszystkim tłuszcze. Wszystkie ziarna zawierają porcję tłuszczu, ale ziarenka kawy mają całą mieszaninę olejków aromatycznych. Podczas palenia kawy surowej, olejki występuja na powierzchnię ziarna. Charakterystyczny zapach kawy zawdzieczamy mieszaninie zwiazków o tajemniczej nazwie kafeol, które powstają podczas jej prazenia.

Zanim kawa stała sie napojem traktowano ją jal pożywienie, jedząc owoce kawy. Później zaczeto uznawać ja za lek, który zwalcza zmęczenie i senność. Aż w końcu stała się napojem orzeźwijacym.
wszystko przez kofeinę która wprowadza w organiźmie prawdziwą rewolucję: pobudza system nerwowy, serce i nerki. Ale zbyt duże dawki kofeiny przyśpieszaja pracę serca i wywołuja w organiźmie sytuacje podobne do stresu.
Kawa może też byc przyczyną powstawania niestrawności, bólu żolądka, pieczenia w przełyku, skurczu jelit, nudności, kolki, ucisku w okolicy wątroby i woreczka żółciowego.

PICIE KAWY ALBO ZDROWIE Very Happy WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Małaszewicze Strona Główna -> O wszystkim i o niczym Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin